Ophaalkoeien: wat is normaal, en wat niet?

Koeien die niet vanzelf naar de robot komen, dat is een gegeven. Zeker bij vrij koeverkeer is het logisch dat je dagelijks door de stal moet gaan om een paar koeien naar de melkrobot te begeleiden. Maar wat is nu “normaal”? En wanneer wordt het een probleem?
Wanneer koeien een bepaalde tijd niet naar de melkrobot gaan, dan verschijnen ze op een “ophaallijst” – ongeacht welk merk of type melkrobot. Zo weet je als veehouder welke koeien hun melkinterval overschreden hebben en (met een beetje menselijke tussenkomst) naar de melkrobot gebracht moeten worden.
Als streefdoel wordt vaak meegegeven dat je niet meer dan 5% van de koeien mag ophalen en niet vaker dan 2 keer per dag, maar we zien in de praktijk wel grote verschillen tussen bedrijven. De ene veehouder haalt ’s morgens 2 of 3 koeien per robot op, en andere 6 of meer. Sommige ook veel meer. In een Canadese studie varieerde het aantal ophaalkoeien tussen bedrijven van 2,5% tot maar liefst 41% van de kudde.
Gewoon lui, of iets anders aan de hand?
De overgrote meerderheid van de ophaalkoeien (57%) had in deze studie geen aantoonbare reden om niet naar de melkrobot te komen. Met andere woorden: de meerderheid van de koeien waren niet ziek, maar werden als “lui” bestempeld. (Of dit effectief luiheid is, dat valt nog te bediscussiëren.) Andere redenen om koeien op te halen waren kreupelheid (19%), verse koeien of vaarzen (11%), en uierontstekingen (6%).
Veel melkveehouders merken op dat het vaak dezelfde koeien zijn die op de lijst verschijnen. Zijn deze koeien dan gewoon “lui”, of hebben ze zichzelf misschien aangeleerd dat ze kunnen wachten tot iemand hen komt halen? Sommige mensen hebben het moeilijk met de controle los te laten, en geven koeien niet de kans om zelf naar de robot te komen.
Vind je zelf dat je structureel te veel ophaalkoeien hebt?
Durf dan kritisch naar je management,het rantsoen en de instellingen van de robot kijken:
- Moeten alle koeien op de lijst wel effectief opgehaald worden, of kan je sommige koeien laten lopen?
- Wanneer en hoe vaak haal je koeien op? Altijd op vaste tijdstippen? Begin je je werkdag met ophalen, of eerst met andere taken (bv. boxen reinigen, voer aanschuiven)?
- Zijn de robots wel goed bereikbaar, of zit je met serieuze overbezetting in de stal?
- Zijn het vooral de vaarzen die niet naar de robot komen? Laat hen voor het afkalven al kennismaken met de robot en de poortjes. Op grotere bedrijven kan een aparte vaarzengroep enorm waardevol zijn.
- Hoe vaak schuif je het voer aan? Meer aanschuiven stimuleert beweging in de kudde – en dus ook het aantal robotbezoeken.
Wanneer moet je ingrijpen?
- Als er plots -van de ene dag op de andere- veel meer ophaalkoeien zijn dan gewoonlijk.
- Als koeien niet naar de robot komen omdat er onderliggende gezondheidsproblemen zijn (klauwproblemen, mastitis, …).
- Als de (ophaal)koeien urenlang in een wachtruimte moeten staan wachten.
- Als je zelf merkt dat het allemaal te veel wordt.
Een paar ophaalkoeien horen erbij. Maar als het structureel is, loont het de moeite om je management, het voer en de robotinstellingen onder de loep te nemen. Misschien zijn er wel kleine aanpassingen mogelijk die een groot verschil maken – voor je koeien én voor jezelf.
Heb je vragen hierover? Neem vrijblijvend contact op.